Hur man väljer ett domännamn

Hur man väljer ett domännamn

Frågan om hur man skapar ett domännamn är så viktigt att vi måste ägna en hel artikel om det. Här är därför. Framför allt är ditt domännamn och varumärkesmöjlighet! I likhet med vanliga människor fungerar det som det första intrycket att flirta med potentiella första gången kunder. Hur mycket skulle du lita på en kille som heter Scar? Inte konstigt att han blev lejonkungens skurk. Detsamma gäller webbplatser. Ingen bryr sig ens om att besöka en med ett dåligt namn. Lita på oss.

Från sökresultat och sociala medier till varumärkesförmåga, offline-annonsering, hänvisande länkar och trafik, domännamn har en enorm inverkan över hela webben när det gäller klickfrekvens. Det påverkar djupt dina marknadsföringsstrategier, eftersom rätt domännamn kan öka varumärkesigenkänning och SEO -ranking. Ser du vad jag pratar om?

Okej coolt, jag fattar det nu, men hur väljer jag rätt domännamn? Blandar jag ihop mina föräldrars namn? Jag hörde en gång Spotify fick sitt namn efter Scott och Tiffany, men de ändrar några bokstäver.

Jag hoppas att det är sant, men nej. Låt oss tillsammans ta reda på hur du kan hitta det bästa domännamnet som passar ditt projekt. Överväg noggrant att följa de följande nyckelpunkterna och du kommer att bli framgångsrik i slutet av den här artikeln. Din domän bör vara:

  • Välmärkt
  • Uttalbart (snälla!)
  • Koncis
  • Siktar på  .com
  • Utan bindestreck och siffror
  • Med sökord
  • Unik
  • Intuitiv
  • Långsiktigt
  • Användbart globalt

Låt oss kort gå igenom varje nyckelpunkt.

Hur man erbjuder ett välmärkt domännamn

Vad är ett märkesnamn? Varje ord eller kombination av ord du ser eller hör som du kan associera med en produkt eller tjänst och låter som ett varumärke är märkesvaror. Vissa är fängslande ord som Google, Bing och Yahoo. De är korta, minnesvärda och klibbiga, som gummibjörnar eller Tyrion Lannister. 

Du kan skapa ett märkesnamn med några konstiga ord som redan finns. Du kan använda thesaurus.com för att ta reda på några synonymer och använda dina ordförråd, så det kan klister från konkurrenterna. Dessutom hjälper ads.google.com dig att avgöra vilket domännamn som mest trafik till din webbplats.

Ta en titt på exemplen från brandpa.com för att förstå hur ett märkesnamn kan se ut. Titta på namnen, inte priserna. De är skrämmande. Har du en idé? Behå!

En sak till. Märkesvaror behöver inte betyda eller förklara någonting alls. De behöver inte vara rationella, bara trovärdiga. Tinder betyder tekniskt ingenting (även om jag vet att det betyder världen för vissa människor). Om ett visst namn ger dig en bra känsla, så är det rätt namn. Kom bara ihåg att tänka efter noga inom du kan ett eftersom ditt domännamn är grunden för ditt varumärke.

Hur man erbjuder ett uttalbart domännamn

Vi ska berätta om ett spel att spela med dina vänner när de kommer för att besöka. Skriv ner ditt domännamn och be dem läsa det högt. Om fler än ett par av dem har svårt att uttala det, var du på fel väg. Du bör ändra eller åtminstone förenkla namnet.

Varför är det så viktigt att det måste vara uttalbart? Biologi. Det spelar roll eftersom människor har en kognitiv fördom: vi har mer positiva associationer till saker som vi enkelt kan säga och tänka på. Det innehåller uttalbarhet i våra egna sinnen. Människor imponeras lätt av saker som gillar och älskar, även av domännamn.

Kom ihåg! Om namnet inte är lätt att uttala kommer du att förlora fördelningar med varumärkesförmåga som du har skapat.

Hur man erbjuder ett kortfattat domännamn

Ju kortare domänen, desto lättare är det att skriva, skriva, säga och memorera. När det är långt tar du risken att kunderna stavar fel. Google “Mest tillgängliga webbplatser” och du hittar namn som youtube.com, facebook.com, wikipedia.org, google.com (  duh!  ) Och många fler, som alla har ungefär 8 tecken i sitt domännamn.

Bläddra ner genom listan så hitta du ett samband mellan längden på domännamnet och dess popularitet. Jag vet att det är svårt att välja ett domännamn, ännu mer eftersom det redan finns över hundra miljoner där ute. Men du klarar det! Försök bara att hålla den korta och märkesvarig.

Kom ihåg! Färre bokstäver att tänka på är alltid bra. Detsamma gäller om du på något sätt skapar ett nytt alfabet.

domännamn

Föredrar alltid .com

Tro oss, att använda  .com  gTLD (Generic Top Level Domain) är att välja Real Madrid som din Champions League -vinst: vi kan också använda 2000 -talet och det mestadels är en fri värld, föredrar du alltid  .com  , såvida du inte har ett specifikt motiv att välja en annan.

Om det tas, prova  .net  ,  .org  . eller ccTLD (landskodens toppnivådomän). De är också ett bra sätt att gå. Fortfarande ingen tur? Åh Jösses! Vänta, det kommer att hittas. Du kan prova ett annat namn och du bör definitivt undvika “utökade” generiska toppdomäner som. adult,  .sex  ,  .shop  , etc. Kunder föraktar dem eftersom de betyder en extra bit information att tänka på och det är redan svårt att komma ihåg att köpa mjölk.

Kom ihåg! Om du vill bygga upp en mycket märkesvarig domän som kan göra bra, vill du ha en  .com  . Föredrar det alltid, förutom när det finns en anledning att inte göra det.

Gör det utan bindestreck och siffror

Varken bindestreck eller siffror är dåliga för SEO, men de är av dåliga andra skäl: barndomstrauma. Skojar bara. Ändå undrar jag om detta domännamn var best-top-10-songs.com eller best-top-ten-songs.com eller ens besttoptensongs.com? Kom igen, det var best-top-10-songs.top och inte  .com  ! Jag förstår.

Tekniskt sett lägger bindestreck inte till några komplikationer för sökmotorer, men de skadar ditt varumärke eftersom de kan stänga av några potentiella besökare. Bindestreck är som mormors ”roliga” mejl: de ser skräppost ut och folk tenderar att glömma dem. Åh, skräcken!

Det senare kan orsaka trafikförlust och försvaga ditt varumärke online. Människor kan skriva den icke-bindestreckade versionen och hamna på någon annans domän.

Kom ihåg! Håll dig bara till bokstäverna!

Hur man erbjuder ett unikt domännamn

Låt oss ta en titt på domäner som facebook.com, google.com, twitter.com, bbc.com, nytimes.com. Det finns många till, men låt oss hålla oss till dessa exempel. Alla webbplatser ovan har något gemensamt: de är unika, precis som du (  awww!  ).

Tänk dig att du har en lysande affärsplan för att lansera en ny social mediawebbplats som heter facelook.com och låt oss säga att din webbplats blir populär ganska snabbt. Vi ska berätta vad som händer sedan: Mark är definitivt inte en glad kille och han kommer att försöka bli sin juridiska avdelning att stämma facelook.com domänägare. Så enkelt som det och det suger. Detta skulle inte vara ditt enda problem. Namnet kan skapa viss varumärkesförvirring, vilket skadar din varumärkesförmåga.

Så när du har ett distinkt domännamn kan du vara säker på att dina potentiella besökare kan hitta sidan utan problem. Även ditt eget namn som ett domännamn kan vara en bra strategi. Bloggare tenderar att göra det för att det fungerar! Om du har några problem, är det inte att prata med en advokat eller någon som är jurist.

Hej, hur är det med domännamnsgeneratorer som DomainHole eller Wordoid? Okej … du kan prova dem, men vi personligen rekommenderar dem inte. Det är den enkla vägen och du kan bli besviken på resultatet. Jag föreslår att du hellre försöker vara mer kreativ och vara om hjälp från vänner, familj eller affärspartners. Ibland är andras idéer värda en guldtacka.

Kom ihåg! Unikhet ökar varumärkesförmågan och genererar färre legitimitetsproblem.

Hur man erbjuder ett intuitivt domännamn

Det är ganska bra när domännamnet ger människor en uppfattning om vad webbplatser handlar om. Precis som bestcloudtools.com ger den förmodligen sammanfattad information om olika onlineverktyg, utvecklade av tredje del, tillgängliga på internet. Höger? Vi undrar vad google.com handlar om? Och twitter.com kan först ha tänkts som en mikrobloggsida för fågelälskare. Bry dig inte. Det jag försöker säga att det finns onantag från regeln där domännamnet inte är intuitivt, men i de flesta fall bör du föredra att vara ett intuitivt namn.

Marknadsföring är smidigare när du har ett intuitivt domännamn eftersom namnet i sig bär det viktiga budskapet.

Kom ihåg! Ju mindre förklaring människor behöver, desto bättre får de det!

Långsiktigt perspektiv är viktigt

Du kommer att driva din webbplats i mer än 5 år, eller hur? Vad sägs om mer än 10?

Har du för en kort stund föreställt dig hur ditt barn, en 5-åring, kan utvecklas vid den tiden? Fortfarande sälja strumpor eller skriva livsstilsbloggar? Det kan vara en miljon dollar fråga, kanske till och med en miljard, men det betyder inte att du inte kan tänka på det innan du börjar din resa. Du kan komma med ett bra domännamn med att få begränsningar av vad som kan ligga bakom.

Jag uppmuntrar alltid människor att tänka stort och vara positivt. Om du tror på ditt barn, förtjänar det det bästa möjliga namnet att bära honom eller henne (#feminism) stolt till slutet.

När det gäller varumärke är det definitivt mycket billigare att fortsätta din resa utan att behöva byta namn vart femte år. På den tiden har du lagt ner kolossala ansträngningar för varumärke och SEO … och nu måste du plötsligt ändra domännamn och kurser? Jag hoppas inte.

SEO -rankingen skulle gå ner och det är så smärtsamt att se ditt barn tappa trafik. Jag är ingen dramadrottning, det händer ofta och det skickar människor till livslång terapi.

Kom ihåg! Tänk alltid stort och långsiktigt.

Nyckelord, Nyckelord, Nyckelord

När du mest använder sökord i ditt domännamn är det uppenbart att du vill att användarna ska se till vad din webbplats handlar om och det är helt okej. Om du bara försöker skapa en sökordsinriktad domän, så är vårt förslag till dig … NEJ.

Google har ändrat sina algoritmer och dessa exakta och partiella matchningsdomäner rankas inte bra längre. Du bör hellre koncentrera dig på ankartexterna från andra som länkar till din domän.

Med denna kunskap tror du förmodligen att märkesnamnet är det enda sättet att gå. Du har inte helt rätt (inte fel heller). Om du kan använda sökord i ditt domännamn, placera sökorden i början. Den anpassningen gör sökorden mer kraftfulllla i SEO World, vilket låter som marknadsföringsnördars favoritnöjespark.

Behöver du hjälp med detta? Du kan använda verktygen för Google Keyword Planner.

Kom ihåg! Fyll inte bara på sökord i ditt domännamn.

Hur man erbjuder ett globalt användbart domännamn

När dina ambitioner är stora bör du förmodligen undvika hinder och juridiska frågor inom din resa. För att bygga ditt varumärke vet du att det är bättre att använda samma namn på webben och på sociala medier. Annars skulle kunderna bli mycket förvirrade.

OMG, jag känner inte till alla sociala medier! Var ska jag börja, Facebook, Twitter, Myspace? Är det ens kvar vid liv? Oroa dig inte för det, det finns gott om verktyg för detta ändamål, ett av dem som kallas KnowEm. Och ja, överraskande är Myspace mycket levande.

KnowEm visar dig om det finns några varumärken som redan är registrerade med ditt namn. Om det har använts i de mest populära sociala nätverken, överväg att byta namn och börja om. Det är anledningen till att namnet ska vara unikt.

Kom ihåg! Kolla in registrerade varumärken till namnet.

Slutsats

Inte så lätt som du kanske trodde, eller hur?

Kom alltid ihåg att välja rätt domännamn är avgörande för din webbplats och dess SEO -rankning. Var medveten om var och en av dessa 10 tips och jag är mycket säker på att din webbplats kan bli mer än garanterad. Glad brainstorming och massor av pizzor!

Tack för att du läste! Behöver du hjälp eller vill du fråga något om aktuellt innehåll? Lägg till en kommentar 🙂

 

Leave a Reply